Kako da...

Mali trikovi za spremanje kolača

Ko još ne voli slatkiše? U njima uživamo baš svi, a najlepši su kada ih jedemo u društvu dragih ljudi uz šoljicu sveže mlevene kafe. Bilo da ih pripremamo nekim lepim povodom, poput rođendana, tokom vikenda ili opuštene večeri, svi im se veoma raduju, a pogotovo sada kada sledi sezona slava. Kako biste besprekorno pripremili omiljene slatkiše predstavićemo vam nekoliko saveta koji će vaše poslastice učiniti neodoljivim!

Priprema svakog kolača naravno, počinje sa pripremom testa. Kako bi testo bilo savršeno umesto industrijskog kvasca, a uz dodatak sirćeta ili limunovog soka, soda bikarbona će pomoći da testo podigne. Na 250g brašna dodajte kašičicu sode bikarbone i kolači će vam biti veoma meki i lagani. Pošto je svarljivija od kvasca, soda bikarbona se takođe koristi prilikom pravljenja mafina, korpica, slatkog testa, ali ne preterujte s količinom da ne bi promenila ukus samih kolača.

A ukoliko pripremate kolače od kiselog testa ili pogaču, biće mnogo bolji i ukusniji ako se zamese sa manjom količinom kvasca, a zatim ostave da lagano narastaju nekoliko sati na umereno toplom mestu. Korica na pečenom kiselom testu biće lepša i sjajnija ako je premažete umućenim žumancem. Takođe, kiselo testo lakše ćete formirati u željene oblike ako dlanove malo namažete uljem.

Svi znamo da su kolači sa lisnatim testom zaista posebni, ali da se moraju veoma pažljivo pripremati. Zato prilikom pečenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnoćom, dovoljno je da se isplakne hladnom vodom. Kolač od lisnatog testa bolje će se listati i biće lepši i vazdušastiji ako ga stavite u dobro zagrejanu rernu na 250 °C, a pored njega plitku šerpicu sa toplom vodom.

Sada dolazimo do pripreme najslasnijeg dela kolača, a reč je naravno o kremu! Da bi krem bio vazdušastiji, tokom pripreme potrebno je razdvojiti žumanca od belanaca, i u belanca potom dodati 1–2 kašike hladne vode na jedno belance. Na taj način, pena će biti izdašnija i brže će se umutiti. A da li ste znali da će se kremasta pena učvrstiti ako dodate malo soka od limuna ili sirćeta, soli ili šećera? Još jedna sjajna stvar jeste da ćete zgrušani krem od maslaca popraviti tako što ćete ga držati na pari uz stalno mešanje dok ne postane gladak. Ali obratite pažnju da krem pospete šećerom u prahu, kako se ne bi prilikom hlađenja krema na površini obrazovala debela skramica.

I za kraj, dolazimo do pečenja, sa kojim mnogi imaju problema. Ali ne brinite, za sve postoji rešenje! Ukoliko ste izvadili kolač iz rerne a on nije pečen, dovoljno je samo da spustite kolač u hladno mleko i vratite ga u rernu da se dopeče. Mnogima se takođe dešava da se kolač se zalepi i ne mogu da ga istresesu iz pleha. Zvuči poznato? Obavijte ga vlažnom krpom, ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim pokušajte da ga istresete na tacnu. Postupak ponavljajte više puta, a možete da probate i tako što ćete kalup sa kolačem na trenutak staviti iznad posude u kojoj vri voda.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili izuzetno korisni, a mi jedva čekamo da čujemo kako su vaše poslastice na kraju ispale! Takođe podelite sa nama u komentaru ukoliko imate i vi neki dobar savet za još ukusnije kolače dok uživate uz šoljicu sveže mlevene Grand kafe.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!