Zabava

HAJDE DA IMAMO STRPLJENJA ZA DOMAĆE ZADATKE

Poslednjih nekoliko meseci svima se život okrenuo naglavačke. Objektivne okolnosti navele su nas da se iz minuta u minut, a ne iz dana u dan, prilagođavamo različitim situacijama i u privatnom i poslovnom životu.

Naučili smo mnoge stvari… da potpuno subjektivno sagledavamo sebe i ljude sa kojima živimo, partnere, braću, sestre, decu… Naučili smo da komunikacija „oči u oči“ ne znači samo da smo nečije oči uživo i videli, već da smo samo malo bolje naučili da gledamo u kameru dok smo na Zoom-u, Microsoft Teams-u, Skype-u… Naučili smo međutim i da nikada nismo zaista sami, iako smo možda fizički daleko od onih koje volimo! Takođe, shvatili smo da strpljenje jeste vrlina, a da žongliranje nije samo veština onih koji rade u cirkusu. I bili smo ponosni na sebe što smo takvi majstori multitaskinga, dok ispijamo u proseku dve i po šoljice magične sveže mlevene kafe neodoljivog mirisa i ukusa.

Ovo će posebno razumeti roditelji dece, mlađe i one malo starije koja idu u različite razrede osnovnog i srednjeg sistema obrazovanja, koji su se, hteli to ili ne, ponovo vratili u školske klupe. Dobro, ne baš zaista… ali u onlajn varijantu školske klupe. Koja je, pa kod vas kod kuće. Hteli vi to ili ne, postali ste i učenik (jer ko će se sada setiti hemije iz sedmog razreda, ko je i kada otkrio kiseonik i gde se isti nalazi u periodnom sistemu) i učitelj (jer nekako morate detetu približiti tu zemlju koja se nekada zvala Kraljevina SHS).

U redu, reći će neko, treba pomoći detetu, sad je kući, biti tu za njega, pomoći mu oko rešavanja domaćih zadataka, kontrolnih i pismenih vežbi, i to u kombinaciji sa jednom vašom prezentacijom koju hitno morate da spremite, dva-tri poziva koja morate da obavite i nekoliko tekstova koja morate da „čekirate“. Jer i vi radite. Od kuće.

I više ste nego sposobni da sve svoje završite, ali kada pomislite na školu… Pa ne zaboli vas baš glava, ali iskoči vam vena na čelu sasvim sigurno, jer ta zagonetka od organizacije časova teža vam je od najteže kvadratne jednačine.  To Do lista u Google docsu odjednom dobija pravi smisao – jer ste otvorili još jedan sheet u kome stoji raspored: Geografija: sreda, 11 sati, Google učionica, Srpski: četvrtak, 11:35, Viber, Matematika: domaći, poslati na Yahoo mail, ne Gmail… Odgovaranje, uživo. U školi. Kada? Javiće vam. SMS-om. I tako svaki dan, od jutra do sutra, jedan klik, dva klika, jedan, dva, tri priloga, dokumentovana slika deteta kako zaista i crta motiv pejzaža, tehnikom flomasteri…

Zauzeta mama

Shvatate da je potrebno da duboko udahnete, zastanete, napravite „rupu“ u rasporedu i veliki đački odmor iskoristite da skuvate tu tako neophodnu, jaču od najjače domaće kafe, koja vas skroz vraća u život, napravite užinu i  – posvetite se i sebi i detetu.

U tih 20 minuta odmora može mnogo toga stane. Možete sa svojim detetom da popričate o tome šta misli o školi, kako je doživljava u ovom obliku, koliko mu ili ne, nedostaje neposredni kontakt sa drugarima. Možete sa njim da obnovite lekciju iz srpskog, fizike ili matematike. Probajte da pričate sa njim na engleskom ili drugom stranom jeziku, vežbanja konverzacije radi, ili prođite ponovo sva tri Njutnova zakona klasične fizike. Zavisi u kom ste razredu, ali gotovo sigurno ćete se podsetiti svih onih lekcija za koje ste kao mlađi pomislili da vam nikada neće biti potrebne u životu! Ili taj veliki odmor možete iskoristiti da sa detetom popričate o tome koje i kakve knjige bi trebalo da čita.

U zdravom telu zdrav je duh, pa bi bilo dobro da svoju pauzu na poslu uskladite sa časom fizičkog koji deca imaju onlajn, a uz to se potrudite da vam vežbanje sa decom postane i jedna lepa i korisna rutina.

Neće se veliki broj vas setiti „Vukovog ćoška“, jednog Maksića i čuvene zagonetke „Puna škola đaka, ni od kuda vrata“ ili još čuvenije „Dva lokvanja oko panja“, ali i oni koji se sete, sasvim sigurno bi izbegli da liče na učitelja iz serijala. Nađite u sebi jednu veliku dozu strpljenja, jer veliku ljubav svakako imate, i uz veliku šolju domaće kafe, budite tu za svoje dete, kad već imate priliku da i neposredno sa njim „idete“ u školu.

Da li i vaše dete prati nastavu na daljinu, od kuće? Podelite sa nama kako se snalazite u onlajn nastavi, da li i koliko pomažete svom detetu oko škole i kako ste organizovali praćenje i izradu zadataka od kuće?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!