Zabava

KAKO DA ZNATE DA JE VAŠ KUĆNI LJUBIMAC SREĆAN?

Kućni ljubimci su mnogima članovi porodice ili najbolji prijatelji. Ono što je sigurno, jeste da mogu da pruže neizmernu radost svojim vlasnicima. Za uzvrat, potrebna im je odgovarajuća nega i pažnja, kako bi se dobro osećali, i bili srećni i veseli. Zbog toga, veoma je važno pratiti njihov rast i razvoj, kao i reagovati na vreme ukoliko dođe do određenih simptoma ili promena u ponašanju.

Pored uravnotežene ishrane i interakcije tokom dana, neophodno je da  vaši dragi ljubimci budu uključeni u konstruktivne zabavne igre i aktivnosti, kako se ne bi ubucili ili dobili neke druge zdravstvene probleme. Dokazano je da životinje, kao i ljudi uostalom, imaju različite karaktere, te tako i na drugačije načine izražavaju svoje raspoloženje.

Dobro fizičko stanje je prvi preduslov da bi se vaši ljubimci dobro osećali. Kada je reč o psima, najvernijim čovekovim pratiocima,znaćete da su veseli ako su zainteresovani za okolinu i radoznalo istražuju svet oko sebe. Neretko vole i da se prevrću na leđa i uživaju u češkanju. Veoma je bitno da imaju stabilan apetit i da se redono hrane. Miran i neometan san, mahanje repom kada im se obraćate ili ih pozovete, trčkaranje i zainteresovanost za igranje, jasni su znaci da je sa vašim psom sve u redu.

Mačke su socijalna stvorenja, ali su prilično nezavisne i oslanjaju se na sebe, tako da su njihova raspoloženja malo složenija. One uglavnom iskazuju sreću kada „predu“. Međutim, ustanovljeno je da koriste različite načine interakcije sa različitim ljudima (nemaju isti govor tela i način predenja kada komuniciraju sa vlasnicima, u odnosu na ljude koje sretnu na ulici). Kao i kod pasa, znakovi da su mačke srećne jesu normalan apetit, opuštenost i dobar san. Ukoliko počnu da lutaju ili da se kriju, to mogu biti signali stresa i nervoze. Postoji verovanje da mačke „izvlače“ negativnu energiju, pa ako ste imali loš dan, skuvajte omiljenu kafu i opustite se mazeći ljubimca udobno smeštenog u vašem krilu.

Zečevi su čest izbor porodica sa decom, jer ih klinci obožavaju. Uglavnom im prija da budu pored ljudi, ali ne bi trebalo često da ih uzimate u ruke, mazite ili podižete. Kada su dobro raspoloženi, vole da skakuću i istražuju okolinu, kao i da uživaju u grickanju raznih vrste povrća, poput šargarepe, salate, kupusa.

Iako ove životinjice ne zahtevaju toliko brige kao na primer, psi, pticama je svakako potrebna pažnja, a ne samo boravak u kavezu, i dovoljno hrane i vode. Pored odgovarajuće ishrane, kvalitetnog semenja, dodataka, vrlo je važno da vaš ljubimac ima mogućnost i da se zabavi. Možete da im stavite različite igračkice u kavez, kao što su ljuljaške ili zvečke. Ptičice su vesele kada imaju dovoljno prostora, redovno komuniciraju sa vama kada im pričate i oglašavaju se cvrkutanjem.

Kućni ljubimci koje takođe usrećuju igračke kao što su točkovi, krevetići i penjalice, jesu hrčkovi. Kao i ljudi, oni vole da budu okupirani i da se zabavljaju različitim aktivostima. Veoma su brzi, i u trenutku mogu da se zavuku u bilo koji deo prostora. Ako želite da vaš hrčak bude dobro raspoložen, obezbedite mu različite zanimacije koje će ispuniti njegovo vreme. Pored toga, ne zaboravite da im obezbedite raznovrsne grickalice u kojima će sigurno uživati.

Da bi vaši ljubimci nastavli da ulepšavaju vaše dane, ali i vi njihove, izuzetno je važno da im posvetite neophodnu brigu, pažnju i vreme. Redovno ih vodite kod veterinara i obraćajte pažnju na njihovo ponašanje, a oni će vam tu paznju i ljubav mnogostruko vratiti.

Na koji način vi brinete o kućnim ljubimcima i u kojim aktivnostima volite zajedno da učestvujete?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!